Thema Vriendjes in de Herfst.

23 oktober 2018

Hoi...het is Herfst!
Samen met onze vriendjes maken we er een mooi feestje van.

Voor de herfstvakantie zijn we gestart met het thema VRIENDJES IN DE HERFST! Het thema van de Kinderboekenweek KOM ERBIJ paste hier goed bij. We hebben veel gelezen in verschillende boeken. We zijn opzoek gegaan naar vrienden in een boek. En ja hoor, we hebben er gevonden; denk aan Jip en Janneke, Buurman en Buurman en nog veel meer. Ook hebben we een herfstwandeling gemaakt en raad eens wie we tegenkwamen? Onze grote vriend POMPOM. Eindelijk is hij weer terug van een lange vakantie. We hebben al veel geleerd en gezien over de Herfst. Het tussenlokaal is omgetoverd tot een herfstbos waarin we fijn kunnen spelen en lezen.

Nu, na de vakantie gaan we verder met het thema VRIENDJES IN DE HERFST en hierbij staat het boek; MAG IK VAN JOU EEN KUSJE? centraal. Muis kan na een verkleedfeest niet in slaap komen. Wie had haar nou toch dat heerlijke kusje gegeven? De volgende dag gaat Muis bij alle dieren langs om een kusje te vragen. Maar het kusje van kikker plakt en het kusje van Eekhoorn is te nat. Als muis na honderd kusjes teleurgesteld thuiskomt, wacht haar een grote verrassing!

We gaan samen op zoek in het herfstbos; welke dieren zie je? Hoe voelt iets? Is het nat, zacht, plakkerig? In het herfstbos komen we een blote-voetenpad tegen. Wat een beleving! En in het bos wordt feest gevierd. Ook wij gaan een feestje organiseren. We gaan samen alle voorbereidingen treffen. Wie gaan we uitnodigen? Natuurlijk onze vrienden. Maar wie zijn onze vrienden? Wat voor vriendschappen kennen we? Eén ding is zeker. Pompom viert met ons mee. Al is het maar om het gemis van z’n vakantievriendjes te vergeten.

LIEDJES:
Jij bent mijn vriend, mijn allerbeste vriend
en altijd zijn we samen, bij jou vind ik het fijn.
Jij bent mijn beste vriend, mijn allerbeste vriend
we zullen altijd vrienden zijn.

Eekhoorn, Eekhoorn met je lange staartje.
Eekhoorn, Eekhoorn, spring maar met een vaartje.
Tikke, takke, tomen, roetsj in de bomen.

Spetter, spetter, spat, ik word klets, kledder nat.
Ik huppel in de regen, daar kan ik wel tegen.
Spetter, spetter, spat, ik word klets, kleddernat

WOORDEN EN LETTERS:
We leren ook nu weer veel nieuwe woorden en letters. Woorden m.b.t. boeken; kaft, rug, titel, schrijver, bladzijde. We “spelen” met herfstwoorden en de gevoelens van muis worden besproken; opgewekt, treurig, verlegen, somber, nieuwsgierig. De letters waar we mee gaan spelen zijn de B van boek en bos en de H van herfst. De letterkast mag dus weer gevuld worden met spulletjes van thuis.

Er wordt ook volop geknutseld en gespeeld. In het tussenlokaal “bouwen” we samen aan een mega-grote herfstboom. Hier kunnen we nog wel wat wc-rollen voor gebruiken.

TIPS VOOR THUIS:
-Bespreek met de kinderen wat het thema van school is. Vertel en deel eigen ervaringen.?
- Lees je kind dagelijks voor; leuk om de komende tijd samen een bezoekje aan de bieb te brengen.
-Maak een herfstwandeling en bespreek wat je ziet. Ook knutselen met herfstproducten kan leuk zijn. Pinterest heeft genoeg leuke ideetjes.
Wij wensen jullie een mooie herfsttijd samen!